Optika látásvizsgálat előtt

Mielőtt a közeli, vagy általunk preferált optika felé vesszük az irányt, vegyünk figyelembe néhány fontos szempontot, amelyekkel megkönnyíthetjük, felgyorsíthatjuk a látásvizsgálatot, kontaktlencse vizsgálatot, szemüveg-készítés folyamatát. Lehetőleg kipihenten menjünk a látásvizsgálatra, mert ilyenkor a fáradtság, tompultság és koncentrációs nehézségek nem befolyásolják az eredményeket. Amennyiben pedig pont az ilyen állapotok kezelésére van szükségünk, említsük meg a vizsgáló személynek. Ha még rendelkezésünkre állnak, vigyük magunkkal régi szemüvegeink, kontaktlencséik adatait.

Lehetünk veterán szemüvegviselők, vagy új páciensek, a vizsgálatot általában célzott kérdésekkel indítja az optikus. Korábbi tapasztalatainkat és állapotunkat igyekszik feltérképezni, amikor arról kérdez, hogy az optika látogatása előtt milyen látászavarokat tapasztaltunk, esetleg jelentkezett-e ezzel összefüggő fej-és szemfájás. Számoljunk be arról, volt-e homályos látásunk, fejfájásunk, égő/szúró szemfájásunk, esetleg kettős látásunk, aura látásunk.  Biztosan kitér majd az optika munkatársa a munkavégzés, tanulás látásbeli körülményeire is. Érdemes kitérni a hobbikra, sportokra is, mert ezek esetenként speciális szemüveg viselését igényelhetik. Az is segíti az optikust, ha részletesen emlékszünk arra, gyerekként volt-e probléma a szemünkkel, látásunkkal: le volt- takarva a szemünk, műtötték-e egyiket-másikat, volt-e szemsérülésünk. Említsük meg azokat a gyógyszereket (fogamzásgátló, antidepresszáns stb.) is, amiket szedünk, mert ezek is informatívak lehetnek az optika vizsgálat során. Írjük körül konkrétan a panaszunkat, amely miatt szükségesnek ítéltük a vizsgálatot.

Az optika látásvizsgálat általában negyedóra és egy óra közötti időt vesz igénybe. Érdemes előre bejelentkezi. Az időintervallum függ a vizsgálat típusától és a panaszainktól is. Azok számára, akik sokat ülnek számítógép előtt, vagy az idő előrehaladtával gyengül a látásuk, különösen fontos a rendszeres optika szűrővizsgálat. A szemünk világa, kijelenthetjük, nem játék. Már a legkisebb panaszokat is vegyük komolyan, mert később hatványozódhatnak a problémák.

Optika látásvizsgálat közben

Miután az optikus feltérképezte az aktuális és korábbi panaszainkat, tapasztalatainkat, méréseket végez, hogy megállapítsa, milyen mértékű látásromlásról is van szó. Ezen kívül felmerülhet a szembetegség gyanúja is, ami ugyancsak behatóbb vizsgálatot igényel.

Először is egy objektív vizsgálatot javasol az optika munkatársa, amely tulajdonképpen egy computeres szemvizsgálat. Teljesen fájdalommentes, gyors és pontos. Ezzel a módszerre az optika a fénytörési hibákat vizsgálja, de önmagában ez a vizsgálat még nem elég ahhoz, hogy a szemész szemüveget is felírjon nekünk. Ahhoz a páciensnek egy szubjektív szemvizsgálaton is részt kell vennie, ami az optika szemvizsgálat második szakasza. Ilyenkor mi magunk mondjuk el, hogy a behelyezett lencsék miben és mennyire befolyásolják a látásunkat: jobban látunk-e vagy rosszabbul velük. Ezt dioptriás vizsgálatnak is nevezik, és a jól ismert tábla leolvasásával történik.

Harmadik körben az úgynevezett réslámpás vizsgálat történik. A biomikroszkópos vizsgálat a szem elülső és hátsó szegmensét térképezi fel, s ezáltal megállapítható vannak-e eltérések az egészséges állapothoz képest. Amennyiben az optikus ilyet fedez fel, úgy továbbít minket a személy-szakorvoshoz.

A vizsgálatok befejeztével a szemész szemüveget írhat fel nekünk, amely a keret és a lencse kiválasztásával jár – https://eoptika.hu/optika.html -. Típustól függően akár már aznap kezünkbe vehetjük az új látásjavító eszközünket. Azonban a speciális lencsék nem az optika falai között készülnek, így azoknak legyártása több napot is igénybe vehet. Vannak olyan optikák, amelyek ingyenes kiszállítást biztosítanak a vásárlóik számára, máshol pedig felér ellenében vállalják a csomag házhoz juttatását. Az optika lencsekínálata rendszerint széleskörű. Választhatunk felületkeményített, tükröződéscsökkentő, párataszító és vízlepergető, vagy portaszító bevonattal, UV-védelemmel ellátott, lapos lencsék közül is. Speciális lencsék a fényre sötétedő darabok, amelyeket akkor javasol az optikus, ha fényérzékeny a szemünk.

Optika látásvizsgálat után

Minimum évente egyszer menjünk el ellenőriztetni a szemeinket. Akkor is, ha a panaszaink megszűntek, vagy nem rosszabbodtak. A rendszeres látás-szűrés nagyon fontos az egészséges szemekért, már egészen pici korban szoktassuk rá a gyerkőcöket. Amennyiben a látásunk még szemüveggel is romlott, ne várjuk meg tizenkét hónapot. Ezek a számok nem törvényszerűek.

Miután készhez kaptunk szemüvegünket, kontaktlencséinket, tároljuk azokat a megfelelő módon, hogy megvédjük őket a mechanikus sérülésektől. Ha rendellenességet tapasztalunk a szemüvegünk esetén (kilazultak vagy kiestek a csavarok, szorít, elszíneződött stb.) keressük fel az optikát. A legtöbb általános javítást, pótlást ingyenesen elszokták végezni. Erről azonban tájékozódjunk előre. A feltételek optikánként eltérőek lehetnek.