A dió az új sláger

Tavasz eleje van, ilyenkor még nem teremnek úgy a gyümölcsök, ahogyan azt néhány hónap múlva fogják. Ilyenkor a tartósabb fajta élelmiszerekből tudunk válogatni. Banán, alma, narancs. Talán még az alma íze csak-csak hasonlít az igazi gyümölcs ízéhez, de néhány meglepően íztelen és kifejezetten kellemetlen darabra bukkanhatunk. Az emberi szervezet azonban nem válogat. Ugyanúgy szükségünk van ilyenkor is a vitaminokra. Sőt, ilyenkor talán még jobban, mint máskor. A hosszú tél alatt egy kicsit mindannyian kifogytunk a tartalékainkból. Elkezdett halványulni a bőrszínünk, nem kapunk elég D-vitamint ilyenkor. Ha nem szedünk valamilyen vitamintablettát, könnyen elkaphatunk betegségeket, vírusokat is. Ilyenkor a legjobb felturbózni egy kicsit a szervezetet, mielőtt még teljesen kimerülne. A legjobb, ha utána is járunk, mik a legjobbak ekkor. Nekem nagy kedvencem főleg ezekben az időkben a csonthéjasok, kiváltképp a dió, hiszen rendkívül ízletes mind önmagában fogyasztva, mind ízesítőként. A dió remek választás, hiszen az ősszel szedett darabok is még remek állapotban vannak, hosszú ideig elállnak. Ropogtatni valónak ideális. Én mindig azt adom a gyerekeknek, amikor csokit szeretnének enni két étkezés között, mert megéheztek egy kicsit. Ezt könnyedén lehet a tévé előtt ülve falatozni, esztétikailag is nagyon szép, így az ember alig várja, hogy beleharaphasson, és jótékony hatásai is vannak.

Miért együnk diót?

A vitaminkészletünk és egészségünk érdekében minél több hasonló élelmiszert fogyasztunk, annál jobb. A dió és hasonló csonthéjas magvak tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segítenek a fiatalosság megtartásában, az omega-3 zsírsavak pedig igen jó hatással vannak az agyi működésre. Ha gyerkmekünk hosszú órákat tölt naponta tanulással, egy kis segítség igen jól jöhet neki. Tanulás közben is eszegetheti ezeket a darabokat, hiszen nem zsírosak, nem fűszeresek és ezáltal nem zavarják őt a jegyzetelésben vagy a házi feladat írásában. Kiváltképp ajánlott a vizsgaidőszak közbeni fogyasztása egy kis ginsenges kapszulával vagy készítménnyel, hiszen ezek mind-mind elősegítik a gyermek agyának karbantartását, és így ő is kevesebbet fog szenvedni talán a sok tanulnivalóval, ami nekünk is csak jó lehet. A dió még a szívproblémákra is jó hatással van, ami viszont minden egyes ember számára nagy előnnyel bír. Diétás hatását nem csak az összetétele jelenti, hanem helyettesítő funkciója is. Amennyiben a káros nasik helyett inkább egy maroknyi dióval ülünk le, úgy máris tettünk valami hasznosat az egészségünkért, büszkék lehetünk magunkra. Arról nem is beszélve, hogy a dió segít megelőzni a kettestípusú cukorbetegséget, amely egy bizonyos kor és súly felett szintén csak bárki életében mumus lehet. Jobb megelőzni, és abban pont egy ilyen ízletes kis gyümölcs segíthet, mint a dió!

Honnan szerezzük be a diót?

Szerintem diót szinte bárhol lehet szerezni, azonban a minőség itt is kulcsfontosságú. A megfelelően tárolt és kezelt diók sokkal jobban megtartják a tápanyagaikat és ízüket is, én ezért inkább rendelni szoktam Simon Gyümölcs honlapjáról. Ennek nagy előnye még az is, hogy konkrétan fél diókat kapunk, amit én már csak azért is szeretek, mert a rágcsálás, a nasi helyettesítése így a leginkább kézenfekvő. Ráadásul a sütemények díszítéséhez is igazán jó ötlet, hogyha az ember nem csak a dió-darabokat vásárol, hanem félbevágva is. Szerintem a dió az egyik legjobb választás ilyenkor, hiszen ez a gyümölcs még márciusban is ízletes az őszi termés ellenére, nem úgy, mint sok más társa. Hiszen mind ismerjük az első eperterméseket, amelyeknek az íze még jobban hasonlít a cukrozott vízhez, mint az eperhez. A diónál nincsen ilyesmi, és ez sokat elárul a hasznosságáról.

Hogyan fogyasszuk a diót?

A dió elkészítési lehetősége nagyon széleskörű. Megtalálhatjuk müzlikben, saláták tetejére reszelhetjük, mártások ízesítője lehet. Szerintem egy kis dió és citrom minden fogást igazán fel tud dobni a csirkétől egészen a süteményekig. A sütemények igen fontos összetevője a dió, szerintem ezt már mondanom sem kell, hiszen ez a gyümölcs igazán finom tud lenni így feldolgozva. A diós bejgli, a kosárka, az Eszterházy torta, ezeknek mind-mind nagyon hasznos összetevője. Ősszel remek almás-diós brownie-t készíthetünk a szeretteinknek az udvarban termett almából, amit nem tennénk el télire esetleg. Szerintem a lehetőségek tárháza majdhogynem határtalan ebben az esetben, ezért érdemes megbecsülni ezt a kis gyümölcsöt, hiszen hasznos lehet bárki számára.

Úgyhogy én mindenkinek csak ajánlani tudom mind a gyümölcs fogyasztását, mind az oldalt, ahonnan rendelni szoktam, most éppen akciós is a dió, szerintem nem érdemes kihagyni! Ha pedig még bővebben is olvasnánk a dió hasznosságáról, természetesen arra is van egy kisebb segítségem ezzel a cikkel, amely a dió nyolc hasznos tényezőjét sorolja fel, szóval érdemes lehet egy gyors pillantást vetni rá: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/egeszseges-etrend/dio-pozitiv-hatasai/113615