Otthonbarát – építőipari könyvek kalauza otthont keresőknek

Zsebkönyv méretű kalauz azok számára, akik a lakásvásárláskor nem csak befektetésre, de otthonra is szert szeretnének tenni. Az otthon az életminőség egyik fontos része, és minden ábrándozásunk ellenére a legvégén mégis rajtunk múlik a dolog. Hogy ez a lehető legjobb legyen, érdemes a kezünkben vennünk ezt a kis könyvet, egy építőipari könyvet. Az ingatlanvásárlás az anyagi helyzettől függően kompromisszumok sorozata. Annak érdekében, hogy a lehető legjobban döntsünk, ismerünk kell magunkat és az igényeinket. Ez a kis könyv olyan szempontokra világít rá, ami segíthet megérteni ezeket és így segít számunkra a lehető legjobb döntések meghozatalában. Pl. a betekintő fejezetnél rögtön a közbiztonság és közérzet kerül szóba. Ezek alapvető igények, de nem feltétlenül boncolgatjuk a témát, különösen akkor nem, ha az anyagiak miatt döntünk egy bizonyos ingatlan mellett. Pedig mennyire egyértelmű. Velem is előfordult, hogy olyan környéken kellett laknom, ahol egy erdő mellett sétáltam sötétedés után haza, és sosem éreztem magamat biztonságban. Mindig alig vártam, hogy végre belépjek a kapun, és bezárjam magam mögött. Szerencsére ez már a múlt és legközelebb biztosan ez lesz az első, amire gondolni fogok.

Építőipari könyvek példákon keresztül

Ehhez viszonylag szorosan kapcsolódik a külső környezetünk, hiszen a látvány részben már meghatározza, hogy biztonságban érezzük-e magunkat ott, vagy sem. Nem mindegy a környezetben lévő épületek állapota, az utca állapota. Mondják, hogy ne ítélj a borító alapján, ez igaz az építőipari könyvekre. Takarítják egyáltalán? A szomszédok összeszedik a kutyájuk után a dolgokat? Nekem a vérnyomásom az egekbe szökik, amikor a gazda elfordul, amíg a kutyusa végez, majd úgy tesz, mintha nem történt volna semmi, és megy tovább. Vagy, ha van egy park a közelben, az családbarát-e, vagy csak éjszaka menedék a fiatalság számára? Nincs ezzel semmi baj, amíg nem a mi közérzetünk bánja.

Természetesen maga az épület is legalább ugyanolyan fontos. De ez a kis példa építészeti könyvekre a makró környezettől halad a mikró felé ezért a cikk is ezt a felállást követi. Gondoljuk végig, hogy mivel járnak a különböző lakóházak: társasház, ikerház vagy önálló családi ház. Mindegyiknek megvannak a maga kényelmei és bosszantó tulajdonságai. A külső állapotok mellett egyszerre kell gondolnunk a ház belső állapotára is. Beleértve a szomszédokat. Tudom, hogy ez sok esetben luxusnak tűnik, amikor az ember lakást keres magának, de úgy gondolom, hogy a munka meghozza a gyümölcsét, csak legyünk kitartók, olvassunk utána építőipari könyvekben. A szomszédokhoz való viszonyunkra is szépen rávilágít az író, aszerint, hogy mi hogyan viszonyulunk hozzájuk. Mindenkinek más igényei vannak. Valaki szeret jó kapcsolatot ápolni velük, valaki mindössze köszönőviszonyt tart fent, és van olyan is, aki tudomást sem vesz róluk.

Mire jók az építőipari könyvek?

Szégyen, nem szégyen, számomra sokáig nem volt egyértelmű szempont a lakásválasztásnál a fejlesztési és felújítási lehetőségek figyelembevétele. Ilyenkor jövünk rá, hogy a szükség nagyon sok esetben túl nagy úr, pedig az életminőségünk hihetetlen mértékben függ ezektől. Nem mindegy, hogy elrothad felettünk a plafon, vagy vizes a fal és nem tudunk ellene tenni semmit. És így tovább…

Ez az aprócska, alig 100 oldalas kis könyv még számos más szempontot vizsgál, hogy segítsen nekünk az igényeink feltérképezésében és így tudatosan választhatjuk meg azt az ingatlant, amit végül otthonnak nevezhetünk és szívesen térünk vissza oda a fárasztó napok után. Erre például jók az építőipari könyvek. Nem vagyok a híve a megmondó könyveknek, de ebben az esetben úgy vélem, hogy megér egy próbát. Nem nagy befektetés és tényleg hasznára válik az embernek. Akkor is, ha ingatlanközvetítők vagyunk. Az építőipari könyvek segítenek feltérképezni leendő ügyfeleink igényeit.

Belsőtéri vizuális komfort

Majoros András könyve, amely szintén elérhető a https://trello.com/konyvek linken – egészen új világot nyit meg a világítástechnika terén. Részletesen boncolgatja a világítás és a belső tér kapcsolatrendszerét. Szinte már tudományos alapossággal, amit hihetetlenül gazdag ábraanyaggal ellensúlyoz. Nem véletlenül vált ez az építőipari könyv a belsőépítészet egyik leghasznosabb forrásanyagává, de azok számára is érdekes lehet, akik a kreatív vizualizáció terén dolgoznak és fontos számukra a fény-árnyék viszony. Pl. 2D-s vagy 3D-s animációknál, játéktervezésnél. A fények hangulatteremtő szerepe kiemelkedő, arról már nem is beszélve, hogy „új megvilágításba” helyezik a dolgokat. Függően az arányuktól, mennyiségüktől, irányuktól más-más felületeket és formákat emelnek ki. Szó szerint képesek a környezet átformálására.

A könyv részletesen elemezi a különböző világítási technikákat, azoknak hatását a térbeli észlelésre. Pl. az aszimmetrikus megvilágítás során kiemelkedő hangsúlyt fektet arra, hogy hogyan érjük hozzuk létre a tökéletes arányokat, és ezzel együtt maximalizáljuk a belső tér hatását. Legyen itt szó az ablakokok elhelyezéséről és a természetes fény arányairól, lámpákról, vagy más világítótestekről. Az építőipari könyvek minden tekintetben segíthetnek.

Ez csak kettő volt a számtalan hasznos könyv közül. Ha menedzselés terén van szükségünk segítségre, vagy az árajánlat okoz gondot, akkor is találunk itt megfelelő útmutatót.