Mi az a krimpelő fogó?

Otthonunkban számos dolgot kell megszerelni. A tévét, telefont, internetkábelt, ajtókat, asztalokat, gyakorlatilag bármi tönkremehet vagy beszerelésre szorul, amit csak megvettünk. Nem jó azonban minden egyes apró dologhoz szerelőt hívni. Ezt bánhatja a pénztárcánk, ráadásul nem azonnali megoldásról beszélünk, ha már időpontot kell kérnünk egy szakembertől. Mit tehetünk hát? Magunknak is kis ezermesterré kell válnunk, hogy legalább az egyszerűbb és veszélytelen feladatokat mi magunk is képesek legyünk megoldani. Ezért olyan jó ötlet a krimpelő fogó beszerzése a szokásos fúrógép, metszőolló és kalapács mellé. Ma már a szaksegítség igen drága mulatság, úgyhogy minden egyes barkácsfelszerelésünk befektetés is a jövőbe, hiszen pénzt takarítunk meg azzal, hogyha a saját kezünkbe vesszük a dolgokat.

A krimpelő fogó egy rendkívül hasznos találmány. Hányszor találjuk ott magunkat, hogy valamit igen nagy erővel kellene összeszorítanunk, mégsem vagyunk képesek rá? Próbálkozunk ollóval, konyharuhán keresztül próbáljuk összenyomni az akár olyan apróságú dolgot is, mint egy ékszeren az egyik szem. Ilyenkor jön képbe a krimpelő fogó, amely számos fajtában és célra kapható. Segíthet nekünk gyakorlatilag bármilyen barkácsolási folyamat során, de vannak olyan összeszerelendő alkatrészek, amelyek specifikusan csak ezzel az eszközzel fejezhetők be. Lássunk is néhányat közülük.

A krimpelő fogó felépítése

Az egyszerű, „sima” krimpelő fogó már önmagában is nagy kihasználtságú lehet. Ha még sosem láttunk ilyet, akkor gondoljunk nyugodtan egy ollóra, azon kívül, hogy a krimpelő fogó nem csak vágásra alkalmas, a két eszköz nagyjából ugyanarra az elvre épül. Két fontos tulajdonsága van a krimpelő fogónak. Az egyik a kézenfekvő, ha már ismerjük a krimpelés szó jelentését. Ez a szó ugyanis préselést jelent. Másnéven tehát préselőfogóról beszélhetünk, amikor ezt a szerszámot említjük. Hogy mire is jó ez? Elsődleges feladata tehát a préselés. Hogy mit préselhetünk vele? Elsősorban kábelek és különböző huzalok végét helyezhetjük így rá azokra, legyen szó internetes, telefonhoz csatlakozó vagy egyéb kábelekről. Másik fontos funkciója ezeknek a krimpelő fogóknak a kábel vágása, ugyanis attól függően, hogy hová helyezzük a kábeleket a szerszámon belül, vághatunk és préselhetünk is vele könnyedén. Mivel pedig különböző mérető formákba illeszthetjük a kábelek megfelelő végét, így még méretválasztási lehetőségünk is van.

Mire használhatjuk a krimpelő fogót?

Említettem már fent néhány példát, hogy mi mindenre jó a krimpelő fogó. Az egyik ilyen felhasználási mód lehet a kábelek vágása, hogyha erre van szükségünk. Tegyük fel, hogy egy bizonyos kábel nem megfelelő hosszúságú, mondjuk, úgy dupla ekkorára lenne szükségünk. Mit tudunk ilyenkor tenni? Hiszen ezek az eszközök csak bizonyos méretekben kaphatóak a boltokban. Hát saját kézzel kell majd nekiállnunk, hogy két ilyen huzalt összeillesszünk eggyé. A fogó segítségével az ember neki is állhat a szerelésnek. Elvághatjuk vele a kábelt, majd nincs már dolgunk, mint a másik kábel drótjait hozzáfűzni, és az egészet a fogó segítségével préseljük össze. Nem jó ilyen fogó nélkül nekiállni ennek a munkának, ugyanis a nem megfelelően összerakott kábelek a jövőben még számos probléma forrásai lehetnek. A kábel vége ugyanis könnyen törik, így ha túl nagy nyomással illesztenénk azt a helyére, még a végén hiába adtuk ki rá a pénzt, ami igazán nagy méreg tud lenni. Ha pedig a másik véglet érvényesül, és a véget túl lazán helyettük fel, az nem fog megfelelően szuperálni, tehát megint csak a frusztrációnkat növeljük ezzel, hiszen ha hirtelen nem fog működni majd az eszközünk, talán előbb visszük a szervízbe vagy hívjuk ki csak a szerelőt, mint hogy rájöjjünk, csupán kilazult a nem megfelelően odaillesztett kábelvég.

Melyik a jó krimpelő fogó?

Egy szó: a minőségi. Akárcsak megannyi informatikai- és barkácscikknél, itt is csak fontos ez a tényező. Az olcsó példányok ugyanis meglepően hamar tönkre tudnak menni, ezért érdemes a jó árú, értékes felszerelést választani. Nem kell a csillagos égre gondolni azonban, hiszen mégis csak egy fogóról beszélünk, nem pedig egy komplett számítógép vagy televízió árát kell kifizetnünk; ez csupán egy eszköz, amely közelebb visz minket ezeknek a műszereknek a kényelmes és sokáig tartó használatához. Így tehát célszerű egy drágább, de mégis gazdaságosabb megoldásra törekednünk, ugyanis a jó krimpelő fogó biztosíték az igényes és munkára. Ha nem megfelelően működik egy olcsóbb krimpelő fogó, akkor az komoly gondokkal is járhat, hiszen a rosszul összeillesztett, meglazult kábel tűzveszélyes lehet, míg a minőségi szerelés mellett nem kell féltenünk az otthonunkat a lángoktól.

A krimpelő fogó tehát nagy segítség lehet a ház körül, érdemes tehát befektetnünk egy minőségi és igényes darabba, hogy aztán a család és a baráti kör igazi ezermesterei lehessünk. Már csupán egy megfelelő darabot kell találnunk, amely biztosítja a számunkra legfontosabbként értékelt funkciókat, illetve megfelelő árú terméket kell felkutatnunk, hogy biztosan segítse a barkácsolási tevékenységünket.