A kutyaágy és a DIY

Alapvetően sokan kérdőjelezik meg, hogy kellene egyáltalán kutyaágy kedvenceinknek, de még a szkeptikusok közt is sokan vannak, akik csak legyintenek. Elvek, ide vagy oda, ha megengedhetjük, miért ne legyen neki? Hiszen az ember szereti a kutyáját. Ugyanígy kedveskedni is szeretünk nekik, játékkal, étellel, és ha él bennünk némi csináld-magad hajlam, bizony ezek egy részét szeretjük magunk elkészíteni.

A DIY alapvetően egy kiváló időtöltés, nyugtató, fejleszti a készségeinket és önmagában véve is jutalmazó, ha látjuk, ahogy kezünk közt bontakozik ki valami, kvázi alkotunk és a munka végeztével kézzel fogható az eredmény. Sok jót elmondhatunk róla, mégis, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Mi az, ami miatt mégis óvatosságra intenék mindenkit, mielőtt a nekiesik a kutyaágy gyártásnak?

A kutyaágy feladata

Nem igen fog senkit meglepni, hogy a kutyaágy elsődleges célja, hogy legyen egy hely, amin a kutya fekszik. Ez persze sok mindent takar. A kijelölt hely, ami csak az övé, egy biztos zug. Sok kutyanevelési tanácsadóban verik az ember fejébe, hogy a kutya helye nem az ágyban van. Ennek számos pszichológiai oka is van – a dominancia kialakításában kicsit visszás, ha aztán még ő túr ki minket a párnáról – de praktikus is, hiszen a szőrén, bundáján behordott por így nem a fekhelyünkön köt ki.

Emellett a fekhely arra is jó, hogy a sajátjának érezhesse. Ez az a zug, ahova mindig elvonulhat, ha szeretne nyugtot, egyedüllétet, ami még egy olyan szociális és végtelenül családszerető élőlény esetében is fontos, mint a kutya. Egy idős állatnál pláne, hát még, ha gyerekek is vannak otthon. Emellett a kicsiknek is sokkal könnyebb azt megtanítani, hogyha a kutya itt fekszik, akkor nem játsszunk vele, mint azt, hogyha „fáradtnak” látod, ne játssz vele. Mindezek az okok persze nem zárják ki, hogy a kutyaágy házilag, saját kézzel gyártott legyen. A probléma a praktikumoknál kezdődik.

Mire ügyelj nagyon a kutyaágy vásárlásnál vagy készítésnél

Számtalan helyen találni ma már kutyafekhelyet, így természetes kutyaágyak olcson is kaphatóak, ahogy léteznek luxus kutyaágyak is. Itt önmagában az ár nem egy mérce, lehet valami drága attól is, hogy teljesen fölöslegesen sokat ér – teszemazt lehetne selyemből is huzatot gyártani, de ezt azt hiszem, mindenki magától értetődően tudja, miért nem jó ötlet. Amit az ár helyett érdemesebb mérlegelnünk az az, hogy praktikusan, okosan van-e a fekhely megcsinálva?

Kezdjük ott, hogy bírja-e a strapát? Ezt a saját készítésűeknél is fontos figyelembe venni, jó, ha az anyag vízlepergető, nem szakad el már csak attól, hogy a kutya lendületből ráhuppan, kaparja. Mindemellett pedig a saját életünket könnyítjük azzal, ha cserélhető a tervezés és olyan anyagból van, hogy könnyen bevághatjuk a mosógépbe. Persze ez mind nem zárja ki, hogy a kutyaágy saját készítésű legyen, csak sokkal nehezebb vízlepergető anyagot varrni, és a kis házi varrógépünk sem biztos, hogy viszi. Sőt, valószínűleg nem.

Ugyanilyen fontos az is, hogy mivel töltjük meg. A töltelékanyag elegendő kell legyen, különben a kutya olyan, mintha a földön feküdne. Kiszalad alóla az összes és csak a huzat választja el a földtől. Ennek két igen erős hátulütője van. Egyfelől a kutyák is fel tudnak fázni, akárcsak az emberek, és idősebb korban a különféle reumás panaszok ugyanúgy kínozhatják őket. Másfelől a gerincüknek sem épp a legjobb, ha girbe gurba az alvófelület.

Kutyaágy extrák

Főleg amerikai piacon, magazinképeken futni össze olyan extrém ötletekkel, amik a gyakorlatban nem sok haszonnal bírnak. Amikor kicsi házikókat csinálnak tornáccal, vagy minden plüss és baldachinos. A rózsaszín kutyaágy mindemellett nem bűn, a kutyánknak úgyis mindegy, ha az otthonunkba inkább így illik bele, ez ne legyen akadály. De ne is ez legyen a szempont. Elsődlegesen az fontos, amiket már fentebb kiveséztünk.

Ha magunk csináljuk a kutyafekhelyet, annyi előnyünk azért van, hogy egyedire tervezhetjük. Ettől persze pont nehezebbé tesszük a saját feladatunkat, de ha valaki már konyít az ácsmunkához, nem biztos, hogy kifog rajta egy kutyaágy fából. Ugyanígy, ha a varrásban bírunk ennyi tapasztalattal, akár magunk is elkészíthetjük a fekhelyet. Nem eltántorítani akarok bárkit is, aki tényleg elkötelezett, csak kihangsúlyozni, hogy ez bizony kemény feladat, rosszul megcsinálni viszont árthat hosszútávon a kutya egészségének.

Ha több kutyánk van, mindenképpen több fekhelyre is van szükség. Lesz, hogy össze akarnak bújni, de néha előfordulhat, hogy külön vonulnának. A helyigény viszont így megnő. Amit megtehetünk egy lakásban, hogy kicsit spóroljunk a térrel az az emeletes kutyaágy használata. Jobban hasonlít ez a megoldás egy emeletes kennelhez, viszont ízlésesen elkészítve nem rondít bele a szobába és kétségtelenül több szabad terület marad.

Összességében tehát bármilyen vad álmokat dédelgessünk is, mindig tartsuk a kutya igényeit szem előtt, ha a kutyafekhelyről van szó. Nem szégyen beismerni, ha túl kemény fába vágtuk a fejszénket, a próbálkozásnak már annyi haszna biztosan lesz, hogy legközelebb magabiztosan válogatunk majd a kutyaágyak között.