Pomerániai törpespicc, nem coach potato

A pomerániai törpespicc egy energiabomba. Mérete miatt sokszor lebecsülik őt, pedig egy hihetetlenül barátságos és öntudatos fajtáról beszélünk. Nem szabad megítélni tehát az apró lábak alapján, mert nem csak egy „táskakutyáról” beszélünk. Kevés nála vidámabb kutya létezik, s bár mérete miatt fel tud venni egy enyhébb arrogáns stílust, egyáltalán agresszív. Még másik állattal, háziállattal szemben sem ellenséges, ha megfelelően van szocializálva. márpedig a szocializáció minden kutyánál egyaránt fontos lépés életük során, s a gazdin múlik a siker. Bár szereti, ha sokan babusgatják, mindig egyetlen egy személyt tekint igazán gazdájának, akit a világ végére is követ. Méretéhez képest kiváló őrzőkutya, mivel azonnal jelzi az idegenek érkezését, azonban vadászösztöne az nincs. Érdemes már a kezdetekkor hozzászoktatni őt az egyedülléthez, ha dolgozó emberek közé kerül. A fokozatosság kifizetődő, de érthető módon nem mindig oldható meg. Ilyenkor gondoskodjuk a kutyabiztos környezetről. Nagy segítségünkre lehet egy bébiőr és egy otthon ülő ismerős, családtag, aki riasztható, ha szükséges. Persze ez nagyon túlzó hozzáállás, s inkább az izgulós gazdiknak lehet a segítségére. Nagyon fontos, hogy ez már a kölyökkorban megkezdődjön, mert később nehezebb lesz a kutyának és a gazdinak is az új felállás. Ellenkező esetben a kutya szorongani fog, amit nagyon nehéz kinevelni.

pomeraniai torpespicc 1

Ha több háziállatunk van, akkor hagyjunk időt az összeszokásnak. Eleinte ez lehet kicsit nehezen megy, mert bár a pomerániai törpespicc barátkozós, mérete miatt az ember jobban aggódik az épségéért. Lelkesedésében pedig túlzásba eshet, amit a másik állat nem biztos, hogy tolerál (hiszen neki is megvan a maga jelleme). A pomerániai törpespicc nagyon gyorsan tanul, és az érdeklődését is könnyű fentartani. Öntudatosságát pedig érdemes már kölyökkorban kordában tartani, hogy a későbbiekben ne legyenek gondok. Tudnia kell, ki a gazdája, kik következnek a rangsorban, és ő hol helyezkedik el ezen a skálán. Ez persze nem azt jelenti, hogy elnyomjuk kedvencünket. Mindössze megtanítjuk neki, hogy hol vannak a határai.

Intelligenciájáról tanúskodik az is, hogy megfelelő kiképzéssel sok pomerániai terápiás kutya karriert fut. Kiváló társ kirándulásokon, túrákhoz, városlátogatásokra, hiszen egy örökmozgó szőrmókról beszélünk.

Pomerániai törpespicc gondozása

A https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Pomeraniai_torpespicc-667 oldalon fellelhető információk alapján ez a kutyus meglepően könnyen karbantartható – ami a bundáját illeti. A kutya 80%-ban szőr, alig nyom némi súlyt. Érdemes rendszeresen fésülni, hogy eltávolítsuk a szőrébe ragadt koszt. S ha hetente nem is, de havonta látogassátok meg a kutyakozmetikust, aki formára nyírja, levágja a karmait és kitisztítja a szemeit a kutyusnak. A szemek és a fülek ápolása nagyon fontos, s speciális tisztítókkal szabad csak elvégezni, amely szakkereskedésekben elérhető. Már kaphatók kutyafogkrémek és kutyafogkefék is, de nem szabad elfelejteni, hogy a kellemetlen szájszagot sokszor ínygyulladás vagy fogproblémák okozzák. Minél korábban megszokja a pomerániai törpespicc a szépítkezést, annál könnyebb dolgunk lesz vele.

Pomerániai törpespicc nekem való?

Legjobb neki az, ha nagyon rövid időre marad egyedül, de ez sokszor elkerülhetetlen, tehát ez alapján nem tudjuk eldönteni, magunkhoz vegyünk-e egyet. Ha amiatt aggódunk, mert nagy a mozgásigénye, felesleges, ugyanis saját játékaival is remekül letudja magát fárasztani. Persze jót tesz neki is egy séta, egy óra a kutyafuttatóban stb., de ha túlságosan fáradtak vagyunk, ő nem fog megharagudni azért, ha otthon maradhat velünk. Ebből és méretéből adódóan remek társ lakásban élőknek, bár az ugatás zavarhatja a szomszédokat. Ami mérvadó lehet a döntés során az a rendszeres ápolás. Tudjuk-e ezt tartani? Ahhoz, hogy kedvencünk egészséges életet éljen, elengedhetetlen az ápolás.

pomeraniai torpespicc 3

Pomerániai törpespicc honnan?

Csakis megbízható tenyésztőtől vásároljunk kutyát, ha fajtiszta mellett döntünk. Bár az árak időnként szemérmetlenül magasnak tűnnek, ha utána járunk, mennyi munkával és odafigyeléssel jár egy kölyök felnevelése, egészségének felügyelete, akkor mindent érteni fogunk. S ahhoz, hogy kutyusunk egészséges felnőtt legyen, elengedhetetlen a kezdeti alaposság. Kizáró ok, ha a kölykök felmenői nem rendelkeznek törzskönyvvel, orvosi igazolásokkal arról, hogy nincs genetikailag örökölhető betegségük, s a tenyésztő 8 hétnél korábban engedi a kölykök hazavitelét. A 8 hét a minimum, amit ki kell várnunk az érkezéséig. Ekkortájt kezdenek ugyanis a kölykök szilárd ételeket is enni.