Mindent a KATA adóbevallás változtatásairól

Úgy gondolom, sokak számára hasznos lehet, ha egy helyen összegyűjtöm azt, hogy a KATA adóbevallás mégis milyen jellegű változtatásokra ébredt 2021 első reggelén. Számos olyan jellegű változtatást hozott az idei év, ami eddig szinte példátlannak bizonyult és abszolút nem találunk rá hasonló intézkedést. Mindenesetre úgy gondoltam, hogy megér egy rövid cikket az, hogy jelenleg milyen változtatások történtek és milyen változtatásokra lehet számítani, hiszen mint KATA adózó én is tudom, hogy elképesztően fárasztó és gyakran felettébb összezavaró végig olvasni olyan rendeleteket, melyeknek jóformán a felét sem értjük, hiszen oly nyelvezettel vannak megfogalmazva melyekre az átlagember elméje abszolúte nincsen kipallérozva. Ez csupán azoknak a kiváltsága, akik tanultak jogot, vagy van némi érzékük a joghoz és annak a nyelvezetéhez. Aki ezzel máskülönben van sajnos abszolút nem alkalmas arra, hogy pontosan megértse a törvényeket, illetve a törvényjavaslatokat, hiszen ezek olyan nyelvezettel íródtak, melynek jobb, hogy ha egy olyan jellegű szakember segítségével lesz értelmezve, aki maximálisan otthon mozog ebben a világban. Az alábbiakban megpróbáltam én is röviden és remélhetőleg érthetően összeszedni a változtatások egy részét, a teljesség igénye nélkül, remélve, hogy némi segítséget tudok nyújtani azoknak, akik KATA adóbevallást készítenek, és még úgy érzik, el vannak veszve az új törvények rengetegében.

A KATA adóbevallás változásairól általánosságban

Az első és talán az egyik legfontosabb változtatás, hogy január 1-től már csak egy magán személynek kizárólag egy érvényes KATA adózással rendelkező cége lehet, amennyiben ezt meghaladja és több céget tart fent, úgy azok automatikus törlésre kerülnek, és abszolút nem lesznek jogerős vállalkozások. A jelenlegi információim szerint úgy tudom, hogy a legelőször létrehozott KATA adóbevallási forma, vagyis vállalkozás lesz a jogerős vállalkozása, a többi megszűnik létezni. Viszont arról egyelőre még nincsen információm, hogy ha mi mondjuk a második vállalkozásunkat szeretnénk megtartani, akkor arra adódik e lehetőségünk valamilyen módon. Bár gyanítom, hogy kell, legyen ilyen opció, mert ha nem lenne, akkor elég szigorúnak bizonyulna az adott rendelet. Továbbá az eddigiekkel ellentétben nem lehet családon, rokoni kapcsolatokon belül semmilyen jellegű pénzmozgás, mármint KATA vállalkozások felületén. Ahogy a KATA adóbevallás minden részét, úgy ezt nagyon szigorúan fogja ellenőrizni az állam és erre mindenképpen figyeljünk oda a közel jövőben, hogy ha eddigiekben előfordult bármiféle ilyen pénzmozgásunk a vállalkozásunkon belül, akkor ezt mindenképpen próbáljuk meg ezentúl kiküszöbölni, ugyanis jelentően nagy bajunk lehet belőle, még akkor is, ha semmilyen csalás vagy hasonló meg sem fordult a fejünkben. De innentől kezdve a legtisztább ilyen jellegű pénzmozgást is tiltja a törvény.

KATA adóbevallás számokban

Továbbá 40%-os adót vett ki minden olyan egy személynek küldött vagy cégnek utalt évi 3.000.000 forint feletti összegre, mely meghaladja ezt az összeget. Amennyivel meghaladja annak az összegnek a 40%-át kell kifizetni. Tehát a példának okáért, ha évi szinten egy cégnek utaltunk 4.000.000.000forintot akkor nem a 4.000.000 forint 40%-át kell kifizetnünk, hanem a 3.000.000 feletti össze 40%-át. Vagyis jelen esetben a 4.000.000 esetén a 3.000.000-os határt mindössze 1.000.000 forinttal lépte túl, tehát az 1.000.000 forint 40%- át kell az átlépést követően 12 hónapon belül rendezni az ADÓ és VÁM hivatal felé mely, ha jól számolom 400 000 forint. Tehát értelemszerűen, ha nő ez az összeg többet kell le adózni, ha pedig csökken, akkor kevesebbet. Tulajdonképpen úgy hiszem, hogy innentől fogva azt érdemes mérlegelni, hogy mennyi adózás éri meg nekünk, abban az esetben, ha átlépjük az összeget, hiszen valljuk be a 40%-os adó igen magasnak bizonyul. Továbbá szintén jogszabályba vezették, hogy ezentúl a filmiparban dolgozó személyek nem lehetnek többet KATA adózók, így sajnálatos módon sokan nem is tudják folytatni ezt a szakmát, hiszen főleg COVID alatt közel sem megy annyira a filmipar, hogy esetleg más jellegű adózási forma után tudjanak nézni. Így mindenképpen érdemes ennek is bővebben utána nézni, ugyanis tudtommal igazán sok érintett van ebben a dologban.

Úgy gondolom, hogy természetesen a teljesség igénye nélkül egyes törvényekre és rendelkezésekre kitérve egy viszonylag érthető megfogalmazást sikerült nyújtanom. A továbbiakban mindenképpen még folyatom majd a KATA adóbevallás változtatásairól szóló bejegyzésemet.