Néhány fűtési rendszer bemutatása és ötletek a választáshoz.

Lassan beköszönt a tél, és vele együtt elérkezünk a fűtésszezonhoz is, amely kitart egészen a tavaszi hónapokig. Nem mindegy azonban, milyen megoldást választunk a megfelelő, komfortos hőmérséklet eléréséhez. Egy kisebb ismertetőt szeretnék most tartani az egyes fűtési megoldásokról.

Néhány fűtési megoldás

A konvektor

Az egyedi fűtés egyik jó példája, amely mostanában kevésbé elterjedt ugyan, de jó megoldást nyújthat az egyes helyiségek felmelegítésére. A lényege, hogy a fűtőtestet a kéménybe vagy a kültérbe vezetik el, így a gázokat is kivezeti a lakásból. Ez egy jó alternatíva lehet, hogyha egyszerűbb fűtési rendszert szeretnénk, így ugyanis nincs szükség külön csőrendszer kialakítására sem, csupán arra kell ügyelnünk, hogy a kiáramló gázok nehogy visszajussanak a zárt helyiségbe, ezért mindenképpen kérjük szakember segítségét ehhez.

A gázkazán

A nagyobb lakások és a családi házak elterjedt és igen jól működő fűtésrendszere ez ahogy azt a https://www.ventil.hu/ kínálata is mutatja. Ugyanis a gázkazán, amely ma már csak kondenzációs gázkazán formájában beszerelhető, egy zárt égésterű készülék, amely felhasználja egyszer az égetésből keletkező hőt, majd az égéstermékben rejlő hőenergiát is. Épp emiatt a kettős felhasználás miatt beszélhetünk egy környezetbarát megoldásról, hiszen a kevesebb égetéssel kevesebb káros gáz is kerül a környezetbe, emellett pedig a pénztárcánk számára is gazdaságos és előnyös megoldás lehet, hogyha ezt a változatot szereljük be az otthonunkba, amely egyaránt ideális a padlófűtéshez és a falfűtéshez is.

Az elektromos kazán

Az elektromos kazánokról általánosságban elmondható, hogy rendkívül kényelmes megoldásai a fűtés problémájának. Kevés karbantartást igényelnek, megbízható módszerei a szobák felfűtésének, emellett pedig biztonságosak is, úgyhogy elmondható róluk, hogy igazán jó megoldás ezt a fajta fűtési rendszert választani, ha nem szeretnénk sokat bajlódni a téli hónapokban.

A radiátor

Legelterjedtebb fajtája a fűtővízzel működő radiátor, amelyben a például egy központi gázkazán adhatja a hőtermelés forrását. A radiátor csőrendszerében víz található, amelyet ez a gázkazán felmelegít, majd szivattyúk segítségével keringeti a rendszerben. Így jut el szépen sorjában az összes radiátorhoz, amely a hálózatra van kötve, felmelegítve ezzel az egész házat vagy lakást. A legtöbb iskolában így fűtenek, sok irodában és főleg családi házaknál hasznosíthatjuk ezt a megoldást. Mivel a meleg levegő felfelé száll, ezért elmondhatjuk, hogy amikor még fokozatosan melegszik fel a szoba, a padló hűvösebb lesz ezekben az esetekben, így attól függően, hogy ez mennyire probléma vagy éppen előny ez számunkra választhatjuk ezt az igen elterjedt típust.

Ha egyedi fűtésű radiátort szeretnénk, erre is van lehetőség a központi mellett vagy éppen helyette. Léteznek ugyanis elektromos olajradiátorok, amelyek, ahogy az a nevében is benne van, víz helyett az olaj felmelegítésével működnek. Azonban a másikkal ellentétben egy-egy helyiség felmelegítésére is alkalmasak és hordozhatók is, emellett pedig a magas forráspontú olaj a fűtőtest lekapcsolása után is ad még le hőt magából, így tehát a kikapcsolás után is melegít egy rövid ideig, amit gazdaságosság szempontjából igen jól ki tudunk használni, hogyha kitapasztaljuk, mikor érdemes elzárni a radiátort.

A fő fűtési típusok

Két nagy típusa van a fűtési rendszereknek, ha azt nézzük, honnan kapjuk a hőt a fűtéshez, az otthon melegéhez. Az egyik ilyen típus az egyedi fűtés, amelynél egyedi fűtőberendezések biztosítják a szobákban a megfelelő hőmérsékletet. Ennek előnye, hogyha valóban csak egy kisebb teret vagy helyiséget szeretnénk befűteni, ha azonban az egész házat meleggé szeretnénk varázsolni, sajnos költséges, időigényes és hosszadalmas feladattá válhat ez. Ilyen esetekre jó megoldás a másik nagy csoportot választani, amely a központi fűtés névre hallgat. Ez lényegében azt jelenti, hogy a fűtéshez szükséges meleg nem közvetlenül a felfűtendő helyiségben kerül előállításra. Ez általánosan gazdaságosabb megoldást nyújt, hogyha nagyobb tereket, társasházat, többlakásos épületet vagy családi házat szeretnénk felfűteni, azonban sokszor nem alkalmas az egyedi szobafelfűtésre, ugyanis a hőmérséklet nem mindig szabályozható helyiségekként.

A puffertartály

A hőszivattyús fűtés rendkívül fontos és hasznos eleme a puffertartály, hatékonnyá teszi a fűtésrendszert, emellett pedig bővíthetővé is teszi azt, hiszen így hozzákapcsolhatunk még például vízteres kandallót vagy vegyestüzelésű kazánt is. Több változatban is létezik ez a fűtési megoldás, kapható hőcserélő nélkül, egy hőcserélővel és két hőcserélővel is. Ha felmerül bennünk a kérdés, mekkora puffertartályra is lesz szükségünk, azt könnyen meg tudjuk állapítani, ugyanis  a hőszivattyú működéséhez kilowattonként harmincöt-negyvenöt liter víz szükséges, így csak a hőszivattyúnk teljesítményét kell tudnunk és azt felszorozni ezzel a számmal. A puffertartályhoz kapható még külön hőszigetelés és kiegészítő elektromos fűtőpatron is extraként.