Hogyan fogjunk neki a díszléc felrakásának?

A lakásépítés vagy felújítás során egyedi külsőt adhatunk otthonunkra, ha úgy döntünk, hogy a falainkat díszlécekkel dobjuk fel. Manapság a díszlécek már sokkal többet tudnak, mint egy sima átmenet az oldalfal és a mennyezet között. Használhatjuk őket karnistakarónak. Ehhez azonban érdemes eleve arra szánt léceket vásárolni, mert a ragasztás felülete kissebb. A speciálisan erre a célra gyártott léceknek nagyobb a mennyezeti ragasztófelülete. Szintén az új kor megoldása, hogy rejtett világítást, led spotokat is elhelyezhetünk díszlécek mögé.

Attól függően, hol szeretnénk dekorálni a falainkat, vásárolhatunk beltéri, illetve kültéri díszlécet. A stukkók rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, amelyekkel elegánsabbá, látványosabbá tehetjük otthoninkat, sőt az utóbbi években már arra is használhatjuk a díszlécet, hogy led szalagot illesszünk mögé. Akár falra, mennyezetre, homlokzatra, nyílászárók köré szeretnénk elhelyezni őket, a következő trükkökkel bármelyiket könnyedén megoldhatjuk.

Mielőtt nekilátunk, győződjünk meg róla, hogy az alap száraz, olaj, zsír, por és sóvirágzás mentes. Ezek mind fontosak, hiszen, ha nem megfelelő alapra helyezzünk fel a díszlécet, akkor nem fog kellően megtapadni vagy eltorzulnak a lécek.

Először jelöljük be a szoba sarkaiban, falon vagy mennyezeten a méreteket. A beépítéshez szükségünk lesz néhány olyan eszközre, amiket nem érdemes megspórolni. Ilyen a gérvágó láda, vagy vonalzó, fűrész, kinyomópisztoly és ragasztó. A láda segít, hogy a léceket a megfelelő szögben vágjuk el. A lécek ragasztását pedig tubusos ragasztóval a legpraktikusabb kivitelezni.

Díszléc vágása

A méretre vágáskor jelöljük meg a vágás helyét, fektessük stabil helyre és vágás közben ügyeljünk arra, hogy egyenes legyen az éle. Ez nagyon fontos, hogy szépen illeszkedjenek majd a lécek, és hogy a sarkoknál pontosan tudjuk mérni szögeket. A beltéri díszléc beépítésekor két típusú sarokkal találkozhatunk. Ez lehet belső sarok, pl. szoba esetében, és lehet külső sarok pl. karnistakaró esetében.

A szobák 90 fokos sarkainak vágásához 45 fokos, ellentétes elemekre van szükségünk. Ha mintás a díszlécünk, akkor azoknak illeszkedésére is figyeljünk. Ha a vágás utána két léc 90 fokot zár be, akkor jól dolgoztunk.

A karnistakarók, oszlopok köré szánt díszlécek vágása pont ugyanúgy történik, mint a belső sarkok esetében, kivéve, hogy a díszléc másik darabjára lesz szükségünk. Ha már a vágások előtt megtervezzük, hogy hány darab külső és belső sarkunk lesz, akkor takarékoskodhatunk az anyaggal és időt is spórolhatunk meg magunknak.

Mielőtt nekiállnánk felragasztani a léceket, finom csiszolóvászonnal dörzsöljük meg a sarkokat, hogy szép felületünk legyen. A vágás utána egyenetlenségeket vágjuk le, mert csak így lesz pontos a lécek illeszkedése.

Ha azonban tartunk attól, hogy a vágás túl nagy falat a számunkra, és mindenképpen házi keretek között szeretnénk megoldani a munkát, vásárolhatunk előre gyártott sarokelemeket is. A holker rejtett világítás díszléc mellé külön belső és külső sarkokat vehetünk. Ennek egyik nagy előnye az, hogy az illeszkedés a lehető legtökéletesebb lesz. Ez igaz a karnistakaró verziókra is.

A díszléc felragasztása

Miután minden elemet méretre és szögre vágtunk, nyomjunk ragasztót a díszlécek fali, mennyezeti ragasztási oldalára és a csatlakozó élekre. Helyezzük el az előkészített díszléceket a sarkokba. Figyeljünk arra, hogy ne maradjon levegős alatta. A ragasztó megkötéséig van pár percünk arra, hogy korrigáljuk az elhelyezést. A megmaradt réseket a ragasztóval töltsük ki, igazgassuk gondosan el, és a felesleges ragasztót töröljük le nedves szivaccsal. Erre addig van lehetőségünk, amíg az anyag meg nem köt. Ez nagyjából egy-két perc, úgyhogy nem érdemes a legvégéra hagyni.

Miután minden elemünk megfelelően illeszkedik, megszáradt a ragasztó és elégedettek vagyunk az eredménnyel, lefesthetjük őket. Érdemes előtte maszkolni őket, hogy ha a faltól eltérő színűekre szeretnénk a léceket.  Ha szeretnénk itt is a maximumot kihozni a munkánkból, akkor alapozzuk le előtte a díszléceket oldószermentes festékkel. Ez segít majd a festék tapadásában és tartósságában.

Könnyebbé tehetjük a dolgunkat, ha veszünk egy profilsimítót. Ezzel az eszközzel könnyedén el tudjuk távolítani a lécek alól kibuggyanó, felesleges ragasztót.

Mivel egészíthetjük ki a díszlécet?

Választhatunk a mennyezeti lámpa köré rozettát. Ez egy igen elegáns megoldás, de egy modern stílusú otthonban nem annyira állja meg a helyét. Ebben az esetben helyettesíthetjük led spotokkal. Vannak gyártók, amelyek vállalják a teljes elem legyártását, így nekünk csak a helyére kell illeszteni a kész terméket. Mind a rozetta, mind a stukkóval díszített elem fel tudja dobni az otthonunkat. A kész falakkal együtt igazán egyedi látványt fog nyújtani minden helyiségünk. Ha klasszikusabb összeképre vágyunk, akkor a falak felületére is helyezhetünk díszléceket. Nem kell tartanunk a barokkos giccstől, minden csak ízlés kérdése.