Mi is pontosan a genetikai kivizsgálás?

Talán már sokan hallottak a genetikai kivizsgálásról, azonban inkább csak a családkeresés populáris téma mostanában az interneten, amit néhány ezer forintért lehet elvégeztetni. Hasonlóan, egy ugyanolyan mintavétellel azonban sokkal többet is kaphatunk ennél. A genetikai kivizsgálás számos orvosi előnnyel jár mindazok számára, akiknek fontos az egészsége, és szeretnének valamilyen extra információval a hosszú és zavartalan életre törekedni. Megnézzük, hogy mi is pontosan egy genetikai vizsgálat, hogyan zajlik, és milyen eredményekre tehetünk szert általa. Persze a legfontosabb mégis az, hogy a kapott információkat hogyan tudjuk kezelni, az előnyünkre fordítani, így erről is mindenképpen szó fog esni.

A genetikai kivizsgálás az örökítőanyagot megvizsgálva írja le az embert. Amikor azt halljuk sok betegségnél, hogy az életmódon túl a genetika is nagyon sokat számít, akkor tulajdonképpen ennek az örökítőanyagnak, vagyis a DNS-nek a minőségéről beszélünk. Egyes hajlamok, betegségek generációkon át fennmaradnak egyes családokban. Meg tudják állapítani, hogy a kromoszómák alapján milyen betegségek esélyesek a születendő gyermeknél, de még a vércsoportból is következtetnek is eredményekre. Korábban azonban legtöbbször vizsgálatok helyett csak a hagyományozás elvét követve tudtak bizonyos betegségeket valószínűsíteni az embereknél. Ez azonban aligha mondható pontos elemzésnek, és számos esetben nem működik, hiszen az ember szubjektív emlékezőképességére van bízva a kikérdezéses módszer, ráadásul a szüleiket nem ismerő emberek gyakorlatilag információ nélkül maradtak. A genetikai kivizsgálás azonban egy biztos pontot jelent az ember számára, ami sok előnnyel járhat, mind a megelőzésben, mind a már meglévő betegségek kezelésének gyorsaságában és hatékonyságában.

Hogyan történik a genetikai kivizsgálás és mire használhatjuk az eredményeket?

Egy egyszerű, fájdalommentes nyálmintával, de vérrel is lehetséges a vizsgálat. A minta ezután laboratóriumi vizsgálat alá kerül, ahonnan hozzánk érkezik a részletes eredmény. De mit is tartalmaz ez a lista? Egy részletes genetikai térképet, ami segíthet jobban megérteni a saját testünket, és ezáltal tudjuk, hogy mire figyeljünk oda. Hajlamosságot mutat ki egyes betegségekre vonatkozóan, így akár több évtizeddel korábban is meg tudjuk előzni a bajt, és annak tudatában választani meg az életmódunkat, az étkezési szokásainkat. Akár egyetlen napunkban is jelentős változás állhat be ennek következtében, és akár a diétához, az egészséges életmódhoz is sokkal motiváltabban állhatunk hozzá. Ha tudjuk, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosak, akkor ezek szűrővizsgálataira rendszeresen el tudunk járni, így szolgálva a korai felismerést és a magasabb gyógyulási esélyeket.

Mit tehet értünk a genetikai kivizsgálás már most?

A gyógyszerallergia veszélyes része az egészségügyi ellátásnak, hiszen az embereknek általánosságban ugyanazokat a hatóanyagokat írják fel, anélkül hogy az egyes adalékokra bármilyen allergiatesztet végeznének, hiszen ez meghosszabbítaná és nehézkesebbé tenné a gyógyulási folyamatot a várakozás miatt. Vannak azonban helyzetek, amikor egy-egy gyógyszer akár halált is okozhat, vagy csak jobban legyengítheti az immunrendszert. Ilyenkor hamar fel kell ismerni a jeleket, és időben cselekedni, különben nagyobb probléma is lehet belőle. A genetikai kivizsgálás tehát akár rögtön is menthet életet azáltal, hogy pontosan tudja az ember, hogy mire is allergiás, mit nem szabad szednie, és így nem kerül majd veszélybe.

A gyógyszerek összehangolásában is nagy szerepet játszik a genetikai kivizsgálás. Akik valamilyen alapbetegségben szenvednek, amire rendszeresen szednek gyógyszert, azok számára egy másik betegség gyógyszeres kezelése bonyodalmas lehet több esetben. Számos gyógyszer hatóanyaga ütheti egymást, ezért ha valamilyen komolyabb, másik rendszeres gyógyszer szedésére kerül a sor, akkor ezeket a hatóanyagokat össze kell hangolni, hiszen előny helyett néha még hátrányt is jelenthet, hogyha bizonyos gyógykészítményeket együtt fogyaszt az ember. Ezért előfordul, hogy egy ilyen gyógyszer-beállítás során több napot is kórházban kell töltenie a betegnek. Ez az időszak, azonban lecsökkenthető, ha az embernek ott a kezében egy genetikai kivizsgálás eredménye, amivel sokkal magazbiztosabban és könnyebben választhat az orvosa gyógyszereket és kezelési módszereket.

Kiknek ajánlott elvégezni a genetikai kivizsgálást?

A genetikai kivizsgálás, mint ahogy az már a cikk tartalmából kiderülhetett, minden korosztálynak egyaránt ajánlott, hiszen egy teljes életre szól, a genetika nem változik. Érdemes azonban minél előbb elvégeztetni egy genetikai kivizsgálást, hiszen megelőző jellege sokat segíthet az ember élete során, így akár már a gyerekeinknél is néhány éves korban el lehet végeztetni, és az eredményeknek megfelelő életmódra nevelni őket, hogy ne később kelljen jelentős módosításokat saját maguk számára kialakítaniuk. Természetesen az eredmények függvényében sem szabad elhanyagolni az általános egészséges életmódot és a rendszeres mozgást sem, még ha minden tökéletesnek is tűnik az ember genetikai kivizsgálása során. Hiszen nem csak a genetika játszik fontos szerepet az ember életében, hanem a testi és lelki jóléte, és a környezeti tényezők is rendkívül fontosak.